Pedala de ambreiaj este o componenta vitala la o masina cu transmisie manuala
Pedala de ambreiaj a masinii are rolul de cuplare sau decuplare a motorului din transmisie, permitand astfel franarea sau schimbarea treptelor de viteza in timpul condusului. Locatia pedalei de ambreiaj este, de regula, in stanga pedalei de frana. Cand aceasta este actionata/apasata se produce separarea motorului de transmisie. In acest fel, soferul poate schimba treapta de viteza. Cand pedala este eliberata, motorul se recupleaza cu transmisia, iar masina incepe sa se deplaseze. Ca la orice alta componenta auto, pedala de ambreiaj se uzeaza in timp si pot aparea probleme. Sfatuim toti soferii sa apeleze la un service auto de incredere cand observa chiar si cea mai mica problema sau schimbare in comportamentul masinii.
Cele mai intalnite probleme la pedala de ambreiaj
O defectiune des intalnita este pedala care „aluneca”. Aceasta problema apare atunci cand discul de ambreiaj, care este responsabil pentru transferul puterii de la motor la transmisie, devine uzat sau deteriorat. Astfel, discul nu poate sa transmita complet puterea de la motor la transmisie, cauzand o turatie excesiv de mare a motorului. Din cauza acestei probleme, masina nu mai are capacitatea de a accelera in parametri normali. Controlul vitezei si acceleratia vor fi dificil de controlat pentru sofer, iar condusul unui autoturism in aceste conditii poate fi periculos.
O alta problema care poate aparea este pedala „lipita” de podea. Pedala de ambreiaj ramane blocata in podeaua masinii atunci cand este apasata, impiedicand motorul sa se reactiveze cu transmisia. In timp, va deveni dificila sau chiar imposibila actiunea de schimbare a treptelor de viteza. Nu conduceti masina daca aveti acest tip de probleme si programati o vizita la un service auto cat mai repede posibil!
Cum prevenim defectarea pedalei de ambreiaj
- Intretinerea regulata a masinii – verificarea si intretinerea periodica la un mecanic auto poate ajuta la verificarea si remedierea potentialelor probleme inainte ca acestea sa se agraveze.
- Schimbarea lina a treptelor de viteza – o schimbare brusca sau sacadata a treptelor de viteza exercita o presiune inutila asupra ambreiajului cauzand uzura mai rapida.
- Evita apasarea partiala si continua a pedalei – incercati sa nu mai tineti apasata pedala in timp ce conduceti. Pedala de ambreiaj se elibereaza complet dupa schimbarea vitezelor.
- Utilizeaza corect tehnicile de condus – incercati sa evitati plecarea masinii de pe loc din treapta a doua, in special cand porniti din rampa.
- Supraincarcarea masinii – prea multa greutate in masina sau condusul cu remorca pune presiune mare pe ambreiaj. Astfel se produce uzura mai rapida.